Specialisté z UPrint 3D centra Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého spolupracují se Sovincem

Po hradu Bouzov spolupracujeme s dalším kouzelným hradem – tentokrát se Sovincem, kde naši specialisté UPrint 3D centra z Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci, ve spolupráci s Muzeem v Bruntále, skenují pískovcové náhrobky umístěné v lapidáriu hradu.

Jde o 2 náhrobky dětí, a to Marie Faberin, která zemřela 8. 12. 1641 ve věku půl roku, 3 týdnů a 2 dnů a Anny Reginy Faberin, která zemřela 23. 12. 1641 ve věku 3 let a 9 měsíců. Třetí náhrobek patří Janu Hopperovi von Abersdorf, který v letech 1626 – 1643 byl hejtmanem hradu Sovinec a zemřel 13. 10. 1654 ve věku, v té době úctyhodných, 84 let. Na na témže náhrobku je přitesáno ještě jméno Iohan Friderich Hopper, který zemřel roku 1641 ve věku 4 let.
„Ke skenování byl použit jeden ze speciálních skenerů, kterým je vybaveno naše 3D tiskové centrum UPrint3D. Pro tyto účely byl zvolen ruční skener od firmy CREAFORM. Ten je schopen snímat nejen povrch předmětu, ale také jeho texturu. Takže skenovaný předmět je zachycen velice věrně a do detailu“, doplňuje specialista a vedoucí oddělení UPrint3D tisku Mgr. Hana Kubičková, a dále dodává: „Získaná data ze skenování budou využita v rámci ochrany kulturního dědictví naší země. Ze získaných dat bude například možné vyrobit přesnou kopii z plastu, papíru nebo kovu na 3D tiskárně přímo v našem 3D tiskovém centru UPrint3D.“
Hrad Sovinec, nebo Muzeum v Bruntále může získaná data dále využít i ke svým propagačním účelům, například při výrobě upomínkových předmětů, nebo může nabízet podrobné virtuální prohlídky naskenovaných předmětů, které z různých důvodů nelze vystavovat. Tyto techniky lze využít při opravách a rekonstrukcích nejen historických památek.